Kookboekpraatjes vullen gaatjes!
Een kok heeft pas gelijk als de gast het lekker vindt


Wat handelaar of kok ook beweert (en ik zeg niet dat men a priori niet te goeder trouw is), de echte herkomst van “een garnaal” kan alleen een zeebioloog je met enige, let op: slechts enige, zekerheid zeggen. Een roze Limfjord garnaal kan ook onder die vlag uit Bangladesh of China komen, of een “Spaanse” gamba uit Mozambique. De herkomst is alleen belangrijk indien je als consument de smaak kunt (wenst te) onderscheiden en daarom een specifiek product vraagt: dat kan zijn grote of kleine garnalen, (dat is een makkelijke), of bv. Hollandse Garnalen, maar die worden ook Noordzee Garnalen of Grijze Garnalen genoemd, of verder van huis, Nordseegarnelen, (Grauen) Krabben, Petites Grises. De Nederlandse consument weet hoe Noordzeegarnalen er uitzien en smaken. Verder is het onbelangrijk of i.p.v. een “echte garnaal” een rivierkreeft of kleine langoest als garnaal geserveerd wordt: je bent niet bekocht en het is even lekker. Je bent wel bekocht als je nepgarnalen en -langoesten krijgt voorgeschoteld, want die zijn gemaakt van een goedkope geperste massa van vis(afval) met kleur- en smaakstoffen, o.a. Surimi geheten.
Waarom is er een Babylonische spraakverwarring over de garnaal? Mijn verklaring is de volgende: toen de eerste Noord Europeanen na de oorlog met vakantie naar Spanje gingen en voor het eerst in aanraking kwamen met grote garnalen in knoflook, werden de garnalen bij gebrek aan beter thuis ook gamba's genoemd. Net zoals de Indiëgangers, die gewend waren aan de grote garnalen, die je bij de Chinees in de Oost at, en terug in Nederland om Chinese garnalen vroegen. Krevetten, naar je oerervaring in Frankrijk, is dus al even weinigzeggend als soortnaam. Voor de Engelsen (en Portugezen) zijn scampi gepaneerde grote garnalen uit de frituur en zijn gamba's met knoflook klaargemaakt. In Italië bedoelt men met scampi de staarten van (rivier)kreeftjes of de kleine Noorse langoest. Om de verwarring te vergroten: Amerikanen zetten ook Chicken Scampi op het menu, een gerecht gemaakt van kip nuggets, bereid zoals je scampi (volgens de Amerikanen) klaarmaakt. Dit alles leidt tot maar één conclusie: door gebrek aan beter weten, geen enkele doorsnee consument kwalijk te nemen, werden do-it-yourself namen toegekend op basis van eigen eetervaring of van toebereiding. De verkopers volgden dat vaak op basis van wat de klant wilde horen of wat het sjiekste (duurste) klonk. Niet ongebruikelijk in de gastronomie. Denk aan de verkrachting van begrippen als salsa, cappuccino, bonbon, taartje, en dergelijke Jip-en-Janneketaal.


Agurkerand. 

Een Deens recept, wat ouderwets, maar altijd een succes voor lunch of buffet. 
Een andere manier om onze lekkere Noordzeegarnalen op tafel te zetten:

Schil en ontzaad 1,5 komkommer en snijd die in kleine dobbelsteentjes. Snipper een halve ui. Meng met sap 1/2 citroen, snuf zout, 1/4 eetl. ieder, gehakte peterselie en dragon. Maak gelatine volgens aanwijzingen op het pak met 1/4 ltr koude kippenbouillon. Voeg gelatine en komkommermengsel samen tot een homogene massa en lepel over in een ringvorm. Laat in koelkast stijf worden. Intussen: meng 2 dl mayonaise met 1 eetl. room, een flinke bos gehakte dille, peper, zout, mosterd en wat citroensap. Lepel voorzichtig ± 200 grm Hollandse garnalen en eventueel 50 tot 100 grm gekookte mosselen door deze massa. (Indien mosselen in sterke azijn: spoel ze met wat witte wijn schoon en gebruik eventueel minder citroensap om e.e.a. niet te zuur te laten worden). Bewaar koel. Kort voor opdienen, met behulp van wat lauw water, de vorm uit op een platte schotel uitstorten, en de ring vullen met het garnalenmengsel. Garneren met wat losse garnalen en dilletakjes. Je komt misschien voor de volgende keer tot de conclusie dat je best wat meer garnalenmengsel kunt maken. Ook hier geldt: doe wat je zelf het lekkerst vindt, of in huis hebt.

(Recept uit het kookcursusdossier van "Fru Karen-Lise", Volksskole, Birkerød,1978,)>> Een garnaal is een... (1)
De hooikist (1) <<
Plaats een reactie

Eric 17-03-2011 11:14
Fru Karen Lise heeft ons toch al heel wat eetplezier gegeven!!!!
Toppie. Wacht op het kookboek!
 
1-1 van de 1