Kookboekpraatjes vullen gaatjes!
Brits-Indië of Which-Indië?

Nomenclaturaprobleem in 1915, slechte vertaling naar het Engels of a slip of the pen?

 

Een “Vlaams Restaurant”, indien zoiets in Nederland bestaat, zal nooit Nederlands eten op tafel zetten als het zich opeens om politiek correcte redenen “Nederlands Restaurant” zou moeten noemen. In de hachee zal nog steeds Lambiek of wijn zitten en garnalen in de kroketten. Daarom, omdat de z.g. “Indonesische” restaurants nog steeds Nasi Rames serveren, een Nederlands-Indisch gerecht, verklaren deze restaurants zichzelf eigenlijk definitief tot “Indisch”. Shakespeare (daar is ‘ie weer!) schreef niet voor niets, dat zelfs als je een roos anders noemt, zij nog steeds hetzelfde geurt. Helaas is met het uitsterven van de eerste generatie repatrianten en ten dele hun opvolgers, die brood zagen in het drijven van Indische eetgelegenheden, sinds pakweg de 80-er jaren tot spijt van vele vaste klanten ook het aantal van hun zaken boven-proportioneel geslonken De ultieme belediging aan het adres van alle Indiëkenners, (ik veeg hier voor het gemak even de ontheemden, nazaten en expats bij elkaar) is de hedendaagse stuitende onwetendheid over de Japanse bezetting, bersiap* en verdere ontbindingshistorie van onze kolonie dusdanig, dat weinig Nederlanders zelfs meer het verschil weten tussen Indië en India. Dit was vroeger geen probleem door het consequent spreken over Nederlands-Indië en Brits-Indië als er onduidelijkheid zou kunnen ontstaan. Mocht jij je kennis willen opfrissen, dan is er maar één oplossing: ga op bezoek bij Defensie, Bronbeek, Arnhem. Het K.N.I.L.-museum, de tuinmonumenten, het Indisch Huis en de speciale exposities over ons koloniaal verleden zullen je zeker aanspreken En je kunt kennismaken met de echte (niet zo vreemde) Snoeshaan en een originele Pispaal bekijken. Details vind je o.a. op defensie/bronbeek Alleen als je het museum bezoekt kun je ook eten in het bijbehorende Restaurant Kumpulan, in een Indische atmosfeer, in de serre. Dit is een Indisch restaurant zoals er vroeger honderden in Nederland waren. Er wordt gedekt met een grote vork en een kleine lepel zoals het hoort naar goed Nederlands-Indisch gebruik, i.p.v alleen met een mes en vork zoals in veel “Indonesische” restaurants tegenwoordig en de gerechten komt allemaal tegelijkertijd op tafel, ook zoals het hoort. Dus geen voorgerecht, soep en hoofdgerecht zoals nu mode wordt. Ga er eten, zolang het nog kan. Je zult er geen spijt van hebben.

JE MOET RESERVEREN VOOR KUMPULAN ANDERS KOM JE ER NIET IN.

 

Ik bezit een vrijwel gave menukaart/bestellijst

van Chinees-Indisch Restauant “Het Verre Oosten” uit Den Haag. Het oorspronkelijke restaurant bestaat nu niet meer, maar werd reeds voor de oorlog geopend. Bij toeval ontdekte ik dat mijn menu, daterend van ± 1958 -1965 ook in het bezit is van het Haags Gemeentearchief en op Internet is gezet. (bestellijst-verre-oosten). De prijzen zijn op het scherm helaas niet te vergroten, dus geef ik hieronder een paar indicaties:

Chinees: Visgerechten p/p tussen fl 3,50 en fl 5,00, soepen tussen fl 0,60 en fl 1,50. De bamisoep, bijna een maaltijd op zichzelf, was fl 2,50 p/p. Een Chinees menu voor twee personen, rijst plus vijf bijgerechten en nagerecht fl 8.00!

Indisch, (luistert en huivert!): Nasi Goreng speciaal (rijst plus 7 bijlagen) p/p fl 4.00, vleesgerechten fl 2,50 - fl 4,00, rijsttafel voor twee personen (rijst plus 17 bijlagen) fl 8,50. De informatie dat “Indonesische gerechten scherp zijn”, was gratis. De bezorgkosten, van eten thuisgeleverd in een rantang (etensdrager) waren 25 cent per bestelling, met een minimum bestelling voor Den Haag van fl 2,00 op weekdagen en fl 3,50 op zondag. Tempo fugit.

P.S. Weet je het nog? Een euro was fl 2,20 in het jaar 2000!

 

 

* Zie ook: Bersiap
 >> De Pastelaria (1)
Likkepot en Américain (2) <<
Plaats een reactie

Kung Wha Cheung 12-07-2011 18:09
Wat gaaf dat jij de oude menu kaart nog hebt.
Zou je mij een kleurenkopie kunnen sturen? Ik neem aan dat je de originele niet kwijt wil.
Mail me even?
Met vriendelijke groet,
Kung Wha Cheung
Leuke reactie. Natuurlijk krijg je een kopie. Ik zal je een email sturen. Darius
MisterB 28-04-2011 13:30
Jammer dat het plaatje van het menu weg is. Bertus
De link is verbroken en is niet te herstellen. Ik zal op korte termijn een eigen foto plaatsen. Kom dan fff terug.
Darius
 
1-2 van de 2