Kookboekpraatjes vullen gaatjes!
Het was al een paar keer gebeurd dat mijn nachtelijke excursies met mijn Deense vrienden of collega's waren geëindigd in een diepe slaap op de koude natte stoep van de Deense Zeemanskerk van Hamburg. Het was dan te laat geweest voor een laatste biertje in de Bierkirche, (zie Buitendiensttijd) en te vroeg voor koffie en warm Wienerbrød (Deense koffiebroodjes) in de gezellige ontvangstkamer van de Sømands Kirke. De koffie was er altijd zwart, geurig en lekkerder dan de groen smakende koffie van Duitse makelij. Geen wonder dat hele volksstammen zich vroeger aan de grens met Duitsland bezig hielden met de smokkel van Hollandse koffie. Het nadeel van die kerkelijke koffie was, dat deze pas geschonken werd ná een korte morgendienst, het vóórdeel, dat de dienst slechts 15 minuten duurde en koffie daarna traditioneel geschonken werd door de zich als Doctor Who regelmatig vernieuwende au pairs van de Pastor. Deze meisjes kwamen uit alle delen van Heerlijk Denemarken. Voor Ryan en mij was dit tussen koffie en gebak, vlotte Deense meisjes, een koelkast met Tuborg en de biljarttafel, een ideaal vrijgezellenparadijs, beter dan bij moeder thuis. Hier volgt een deel van een dagboek, dat ik enige tijd in telegramstijl heb bijgehouden. Tussen haakjes wat uitleg. Het tweede deel van de laatste zaterdag geef ik in verteltrant weer. Daar had ik mijn dagboek niet voor nodig. De data heb ik weggelaten.

Zaterdag:
Afgelopen nacht vol de verjaardag van Jens gevierd. Begonnen bij Ludwig (
zie Buitendiensttijd), toen via de Katakomben, niets loos, in de Fleetenkieker terechtgekomen. Groepje luidruchtige Amerikaanse G.I.'s sloot aan. Halve afspraak voor volgende week in Amerikaanse club aan de Alster (rivier en meer waar Hamburg omheen gebouwd is) voor bourbonfeest. Is ook P.X. (Post Exchange. Amerikaanse legerwinkel in het buitenland waar alles Amerikaans belastingvrij gekocht kan worden door militair personeel, diplomaten en hun gasten). Gunstig. Gaan morgen met hen naar Fischmarkt en Fick. (De lokale zondagmorgen vroegmarkt waar feestvierders in smoking vaak hun laatste borrel gingen drinken bij Fick, een havenkroeg waar de specialiteit een sterke warme advocaatgrog was. Dit lekkere drankje verwarmde de botten, maar bevroor de hersenen). Gozer van die club heet Joe Petrosky. Jens laveloos, moederskind kan niet veel hebben, zal nog wel enige tijd gepest worden. Voordeur van Kirke al open toen we met nog maar vijf man voor dag en dauw aankwakkelden. Nieuwe au pair vandaag uit Maaier bij Kopenhagen. (fonetisch opgeschreven, waarschijnlijk Amager) Hoera. Marianne, 19 denk ik. Lekkere mollige meid, blond, blauwe ogen, flinke joekels en lief lachje. Die combinatie val ik op. Omdat dit ook een Ryan en Lars tiepje is, haar als sodeju uitgenodigd voor stapavond. Misschien Hansa Theater? R. was gehandicapt door kater en reageerde deze keer te laat! Lars was al naar huis en deed dus niet mee! M. zei ja. Kat in't bakkie!

Zondag:
Er waren maar drie GI's, de rest had volgens Joe arrest. Weet niet waarom. Gelachen om de palingverkoper uit Nederland, die doet alsof hij eindeloos rookpalingen in een zak doet, die er vanonder weer uitvallen. Ook de bloemenboer uit Groningen hield weer veel praatjes voor acht planten voor tien Mark. Druk bij Fick. Was koude morgen, dus ... De Amis
(Amerikanen) wilden witte muizen kopen voor 50 Pfg per stuk. Jens werd pissig dus gebeurde het gelukkig niet, die beesten worden uiteindelijk allemaal vertrapt. Vaste afspraak gemaakt voor club zondag 1600. Iedereen gaat mee. Roses (bourbon) kost DM 4 de fles zegt Joe. Zijn om half tien na currywurst en friet bij Landungsbrücken eigen weg gegaan. 's Middags naar wedstrijd Exiles, in Altona. Lift van Peter Davies, die achter vliegveld woont. Verloren dik tegen zeevaartschool. En die Engelsen maar zeggen dat Duitsers geen rugby kunnen spelen. Kreeg eindelijk mijn clubdas, zwart met Hamburgse torens. Laat thuis.

Maandag:
Zat Ryan tijdens manifesteren af te snoeven met mijn afspraakje. Dat hij te laat was en zo.Hij beweert dat Marianne een typische boerendochter is, die nog nooit van huis is geweest en dat ik mij rot zal vervelen: zonde geld. Jaloerse hond. Ik zei dat de druiven zuur zijn en vroeg hem vals of hij nog last had van zijn hangover. Vandaag 203 bladings
(bills of lading/connossementen) gedaan. Moet record zijn. De confetti van de nummerpons hebben we stiekem in de paraplu van Römer gedaan. Vroeg naar bed, na een bord verse spargelsuppe (witte-aspergesoep) van Frau Neufeld (mijn hospita).

Dinsdag:
Onze gesprekken gisteren was vandaag weer aanleiding tot veel commentaar en geplaag van collega's. Ossie, Christiansen en Herr Römer taking the piss zoals R. zegt, maar we kunnen tegen een stootje als het om een stoot gaat. De ...
(gecensureerd) vindt eigenlijk nog steeds dat hij de oudste rechten heeft als halve Deen. Toen één van de dames van het reisbureau opeens boven stond en op mij afstevende, (Frau Weiß, die donkere vriendin van die mottige zak van Bevrachting) verwachtte ik een soort genadeslag. Het viel mee. Zij gaf mij twee vrijkaartjes voor een theatervoorstelling zaterdagavond met dank voor de stroopwafels, die ik laatst voor Reisburo meenam. Viel spaß, zei ze. Ik zweer dat ze knipoogde. Heb ik een reputatie? Das Prozess, van Kafka. Geen idee, nooit K. gelezen voor mijn boekenlijst, een Tsjech geloof ik of Hongaar? Een gegeven paard etc, is in ieder geval gratis. Anders was het Hansa Theater geworden en had ik weer eindeloos moeten overwerken. Morgen uitzoeken waar dat Kafka theater is. Verder met Willi (waterklerk) in havenkantoor geweest. Probleem met valse declaraties van Kühne en Nagel, alweer over glass hollowware naar Fiji. Niet opgelost, wel verscheping opnieuw gemeten en gewogen. Flink te weinig opgegeven aan maat en gewicht. Inhoud mochten we niet zien. Naaiers. Weer vroeg naar huis vandaag, met de tram omdat het veer deze week niet vaart. Friet en worst op de hoek en tot na middernacht zitten te toepen op z'n Duits. Vijf Mark gewonnen.

Wordt vervolgd


Coronation chicken

Ik beloofde in Tweestrijdigheid, terug te komen op Coronation Chicken.
Dit recept is toevallig ook in de categorie tweestrijdigheid in te delen: het oorspronkelijke, basisrecept werd Jubilee Chicken genoemd en verzonnen voor het regeringsjubileum van George V, in 1935. Het recept werd in 1953 gemoderniseerd door Mrs Constance Spry, directrice van een bekende kookschool in Londen, voor de kroning van Elisabeth II. De basis was mayonaise, kerriepoeder en abrikozenjam of chutney. Men zegt dat deze versie eenvoudig werd gehouden, opdat “alle klassen in een tijd van distributie” (!) dit gerecht konden maken én zich zoiets konden veroorloven. Deze kipsalade werd Coronation Chicken gedoopt.
Voor haar gouden regeringsjubileum in 2002 is uiteraard weer een jubileumgerecht samengesteld, ook gebaseerd op kip, maar met mayonaise, zure room en een marinade van limoen en gember. Voor de naam kwam men niet verder dan Golden Jubilee Chicken.
Het gerecht voor het diamanten jubileum van 2012 is ook weer kip, gelukkig in een geheel andere vorm.
De populair gebleven Coronation Chicken, als upgrade 1.1 is in deze tijd overal de gangbare naam. Jubilee Chicken versie 1.0 zie je niet meer en Golden Jubilee, versie 2.0 is nooit populair geweest en niet algemeen verkrijgbaar. De Diamond Jubilee Chicken is daarmee dus eingenlijk versie 3.0.

Ga als volgt te werk voor Coronation Chicken salade of broodjesvuller:
(Een middelgrote portie als beleg voor broodjes of sandwiches)

Pocheer 2 of 3 kippenborsten in bouillon in een halve liter kipbouillon, glas witte wijn, blaadje laurier, stuk wortel, uitje, 1 teentje knoflook, 10 korrels zwarte peper, 2 kruidnagels, en 1 klein stokje kaneel, tot net gaar. Afkoelen en tot kleine stukjes snijden en uitpluizen.
Fruit een gesnipperde ui in boter. Rooster een afgestreken eetlepel kerriepoeder in een droog pannetje en voeg dit bij de het uitje. En een beetje Tabasco voor wat pit. Verhit even door en neem van vuur. Laat afkoelen.
Meng het afgekoelde mengsel met een kop goede mayonaise, een kop Griekse yoghurt, 2 eetl mango chutney of abrikozenjam, 3 of 4 in kleine stukjes gesneden halfdroge abrikozen en (weer) een 1/2 eetl gepofte kerriepoeder. Schep de kip hier doorheen en laat alles een uurtje of twee rusten, alvorens met rijst en salade te serveren als gerecht, of op broodjes te doen voor de lunch of picknick. 
Wat gehakte amandelen en/of peterselie voor versiering is optioneel. Je kunt op de basis van het bovenstaande de hoeveelheid proportioneel aanpassen.
 >> Tallyman (2)
Trechters/funnels (10) <<
Plaats een reactie

Kwaedwil1 31-01-2013 11:27
Gebeurt lekker veel in korte tijd met dat telegram stijltje :)
Faves: Nieuwe aupair, palingen in open zak, confetti in paraplu
Jawel Kwaedwil, ik probeer het kort te houden en toch veel te vertellen. Gelukkig valt dat in goede aarde. Dank voor de boeiende Verkade trechter die je mij cadeau deed. Ik zal daar op termijn een bladzijde voor reserveren. Darius.
 
1-1 van de 1