Kookboekpraatjes vullen gaatjes!
Woensdag:

Herr M. (hoofddirecteur) voor het eerst ooit op afdeling vandaag. Ze stonden allemaal te buigen alsof hij keizer is. Hij is vast Nazi geweest. Römer had weer onsmakelijke verhalen vandaag. Oekraïense vrouwen en Fotzen hier en ficken voor vijf sigaretten daar. En iets over druipers. De man moet echt snel met pensioen. Horst maakte weer een sneer naar R., maar de man houdt niet op. Toen ik Marianne wilde spreken kreeg ik eerst de Pastor aan de draad. Hij klonk "wat mot dat", maar riep haar toch. Ik regelde dat wij elkaar voor het theater ontmoeten. Geen einzelheiten gegeven. 's Avonds friet en bratwurst gegeten op het hoekje bij de tram met half flesje Tabasco en gratis bier omdat de man jarig was.

Donderdag:
Walter Koschnik naar huis gestuurd door chef. Had zelfde broek een aantal weken achter elkaar aan en stinkt. Mag niet meer met een "Wohnhose" of jeans op zijn werk verschijnen. Die jongen smeert make up op z'n smoel en gebruikt een erg meiderig aftershave. Ruikt ook vies. Z'n hormonen zitten scheef, behalve als hij pornoblaadjes verkoopt aan andere leerlingen in het stencilhok.
(Stencilen was een methode om met alcohol en moedervellen van waspapier afdrukken te maken, vóór de uitvinding van de kopieermachine. Dat hok stonk zo naar alcohol dat je er high van werd en was daarom de enige plek op kantoor waar niet gerookt mocht worden. Verliefde leerlingen kwamen er regelmatig voor wat beginners hanky-panky en er vonden wel eens wat  "illegale activiteiten" plaats, die achteraf gezien onschuldig of slechts puberig waren. Het stencilhok was voor de 16-jarige leerlingen bv. de enige manier om via via aan condooms te komen, want die kreeg je op die leeftijd niet van de drogist of apotheker in Duitsland). Doritt (medewerkster van een theeïmporteur, die ik met haar man tijdens een skivakantie had ontmoet) belde om tien uur dat nieuwe verschepingen thee binnen zijn en dat baas rond twaalf gaat mengen. Ik mocht komen kijken. Kruse (mijn chef) zei lehrsam en ik kon voor een paar uur weg. Met taxi naar Kehrwieder. De eigenaar en een collega waren bezig met kleine bakjes thee en etiketjes. Doritt had wel 40 kopjes in een dubbele rij op een lange tafel gezet. Op een gasstel stonden een paar fluitketels en ze gebruikte wel 10 kleine theepotjes. Veel onsmakelijk geslurp en gespuug in een emmer. Ik mocht meeproeven maar herkende maar weinig verschillen. Behalve de super rokerige (Smoked Darjeeling, nu verkrijgbaar bij Simon Leveld) die oma in Amsterdam bij Weiss koopt. Doritt nodigde mij uit om met  haar Wolfgang en een paar vrienden volgende week ofzo voor wochenende met de veerboot naar Helgoland te gaan. Met Georg (medisch student die de kamer naast mij huurde) en twee medestudenten 's avonds biefstuk gegeten in hun kroeg in de Milchstraße. Die twee zijn arrogante moffenklojo's, kennelijk omdat zij vinden dat ik handarbeiter ben.

Vrijdag:
Tot half twee vannacht manifesten getikt met Ryan, Koschnik (stinkt niet meer!) en Hemisch, de nieuwe stageloper uit Hull. Die zit eigenlijk op D. Seereederei,
(andere afdeling) maar moest Nieuw Zeeland (mijn afdeling) helpen. Portie Frau Neufelds avondeten, karper met kappertjessaus, stond koud op mijn tafel te wachten. Joodser dan karper kan niet.

Zaterdag:
Met Kienast, Ossie en Wolf om 6.30 afgesproken in Kellinghusener zwembad. Was iets verlaat door vertraging U-Bahn. Heb na zwemmen nog een gratis loeiheet modderbad genomen lekker voor de rugpijn. Ik zat drie kwartier tot mijn tepels in hete zachte modder, in een hoge houten wastobbe op wieltjes. Jammer dat je zo niet kunt lezen. Misschien eens met arts praten of ik ook naar een Kurort mag. Daarna Frau N. geholpen met verzetten meubels. Kreeg groot stuk taart. Kamer opgeruimd en ruim op tijd met tram naar theater. Drie x overstappen. Had op aanraden Ossie tafel geboekt in Theaterkeller
(het restaurant onder het theater). M. op tijd.

 

Wordt vervolgd

 


 

Zwarte karbonade

Dit Engelse recept dat ik al heel lang regelmatig klaarmaak, liet ik tot een jaar of wat geleden op het oude petroleumstel van mijn grootmoeder klaarstoven. Sinds mijn dochter ooit ergens een elektrische slow-cooker won gebruik ik die met uitstekend resultaat. In de oven kan natuurlijk ook.

 

Voor 4 personen

4 grote, vooral dikke, magere koteletten gesneden door de ambachtelijke slager

koffiekop echte Worcestersaus 

koffiekop bruine suiker

koffiekop tomatenpuree

1 kleine fijngehakte ui

4 plakken van een grote ui, ± een halve cm dik

1 flinke uitgeperste teen knoflook

1 schoongeborstelde citroen, in dunne schijfjes gesneden (verwijder de pitjes)

Hollandse mosterd

Pepermolen

Zout naar smaak

 

- Besmeer iedere kotelet ruim met mosterd, leg daar een plak ui op, draai er peper overheen. Leg over de ui een of twee 2 plakjes citroen en doe het vlees nu dakpansgewijs over en naast elkaar in de stoofpot

- Meng alle overige ingrediënten (saus, suiker, puree, gehakte ui, knoflook en eventueel wat zout) en lepel het mengsel over het vlees

- Plaats in een voorverwarmde oven op 160-180 graden voor ong. een uur of tot klaar

- Indien je dit in de slow-cooker stooft, de normale stooftijd aanhouden, die voor het betreffende merk geldt (zie gebruiksaanwijzing of ga af op eigen ervaring)

 

Eet dit met aardappelpuree, een gemengde salade of boontjes of "vlooien", (tuinboontjes)

 >> Kafka (3)
Tallyman (2) <<
Plaats een reactie

Nog geen toevoegingen aanwezig.