Kookboekpraatjes vullen gaatjes!




Ik ben nijdig vandaag. Pisnijdig. Mijn arts heeft mij pas aangeraden mij minder druk te maken en zeker niet om niets. Maar dit is niet "niets". Bovendien vertrouw ik hem niet. Ten eerste rook ik niet. Dus mag ik best eens boos zijn ter compensatie, dan doe ik óók eens iets wat niet mag. Ten tweede is die arts een Engelsman, maar heet French. Hoe kún je zo iemand vertrouwen? 
Wat zeg je? Wat er aan de hand is? Vorig jaar is Herr Lidl, die net een grote zaak heeft neergezet op één km van hier, begonnen met het verkopen van echte Goudse stroopwafels. Dat liegt 'ie vast, want de meeste van z'n spullen komen uit zijn Heimat, slim verpakt om de indruk te wekken, dat zijn waren uit landen van oorsprong komen. In dit geval mijn Heimat. Ik eet alleen maar Goudse stroopwafels uit Waddinxveen. Onder de rook van Gouda, dat wel. Je volgt het reukspoor van gekarameliseerde stroop en boter vanaf de A12, afslag aquaduct. Bij de grote roldeur van de bakkerij koop je de loopjongen om met een eurootje of twee, om je twintig stuks aan te reiken die zó warm en vers zijn, dat de twee wafels nog ongehinderd over elkaar glijden bij de geringste druk. Probeer dát zelf maar eens, Herr Lidl. Ik heb mij er toen mokkend maar zwijgend bij neergelegd, dat nu iedere Portugees zelf een Goudse stroopwafel kan kopen wanneer de goesting hem prikkelt. Een lekkernij die ik dus nooit meer als een speciaal cadeautje voor mijn Portugese vrienden hoef mee te nemen. Daarna verpestte Sie, mein lieber Liddel, (ik gebruik met opzet de Nederlandse uitspraak om u ook eens te ergeren) mijn cadeau-idee regelmatig met een pot "Hollandse" sambal in de hand aan de deur van piripiri etende vrienden te verschijnen, om over een nasi goreng pak of bami in blik, of een zak krupuk udang niet eens te spreken. De "Holland" week van vorig jaar in gang 3, sectie 6, schappen a, b en c, naast de vriezers, bedierven dat ook. En op dezelfde wijze, verdammte Notdurft!, verwoestte uw collega Aldi mijn kansen om bij mijn vrienden te scoren met attenties als een stuk Goudse- of Maaslanderkaas, drop of boterkoek. Ik heb mij suf gepiekerd over alternatieven, maar verder dan een Wieger Ketellapper, een rookworst, kano's, gevulde koeken en rumbonen kwam ik niet meer. 
Maar vandaag ben ik echt pislink! Want vanochtend, bij vakbroeder Aldi, tijdens de "Kuchen aus Holland" speciale dagen, naast de speculoos (spellen kan die man niet eens) lagen de mini-exemplaren kano's en gevulde koeken voor het opscheppen in combinatiepakken. Van die rotdingen gevuld met witte bonenpuree waar ikzelf helemaal niet van hou. Portugezen maken nota bene traditionele bonenpuree-gebakjes, dus waarom doe je dit nou, man? Doe er dan tenminste echte amandelen in. Die Wiegerkoek is een probleem: zelfs in Portugal, bevolkt door 9 miljoen zoetekauwen, kun je de mensen niet uitleggen wat "Bolo-espechiarias de pequeno almoço" voorstelt. Je moet zelfs goed oefenen voor je die kromheid uit durft uit te spreken. De verpakkingstekst "Snelle Jelle" doet echter iedere kans op proeven verdampen, vóór de wikkel eraf is. Met rookworst kun je in dit land met enig fatsoen in je lijf niet bij goede vrienden aankomen. Op de officiële Europese smaakschaal van nul tot tien voor worst en worstachtigen, waar het Portugese product alleen prijkt boven cijfer acht, staat zelfs Hema-rookworst op min zes, net boven het afschuwelijke, teebee-bleke Engelse ontbijtworstje. Blijft over: rumbonen! Daar moet ik nog wat steekproeven mee doen, maar ik vrees het ergste. Als mijn Portugese vriendinnen die lekker vinden, en ik betwijfel dat nog even, dan staan deze twee Duitse krentenwegers vast weer klaar in witte voorschoten om die bonen naast de koeken en kano's te leggen. Of misschien in het schap bij hun flessen smakeloze, veel-te-dunne  namaak advocaat. You never can win.
Gelukkig heb ik nog één pijl op mijn boog, eerder ongenoemd: jonge queijo com cominhos (komijnekaas). Daar lusten mijn Portugese vrienden wel pap van: die kun je hier niet bij L & A krijgen. Die kaas neem ik nog gezellig voor ze mee uit Nederland. Aan niemand vertellen.
Dan horen die Duitse kruideniers het ook niet.

Frita uit Algerije
Komijn komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en werd al door de Farao's en de Ouden Grieken gebruikt voor medicinale  en culinaire doeleinden. In de Middeleeuwen werd deze smaakmaker al in ons land gebruikt, met broertje karwijzaad als alternatief of als vermenging. Er zijn aanwijzingen dat komijnekaas tenminste driehonderd jaar geleden al in ons land gemaakt werd. Het zaad werd door allerlei omzwervingen ook gebruikt in het voedsel van Midden-OosterseNoord-Afrikaanse en andere culturen, met name in India en Indonesië. Het volgende recept is een Algerijnse Quiche (hartige taart), die erg lekker is, óf warm, óf op kamertemperatuur. De gemalen komijn is een essentieel onderdeel van de frita, en mag dus eigenlijk niet worden weggelaten. Dit recept is van een Frans-Algerijnse vriendin, die ons deze frita meer dan 30 jaar geleden voor het eerst voorschotelde. Sindsdien maakt Mrs. Darius deze quiche zeker twee å drie keer per jaar voor een happig gezin en hun vrienden.

Maak (of koop kant en klaar) een quiche-bodem of deeg.

Je hebt nodig:
1kg (alleen) groene paprika, schoon en in middelgrote stukken gesneden
1 kg mooie rijpe tomaten, zonder vel of zaad, in stukken
1 bol knoflook, alle tenen ontveld en geschaafd of in reepjes gesneden
zout, peper, olijfolie en een flinke eetlepel vers gemalen komijn
misschien wat tomatenpuree

Bereiding:
- op hoog vuur olie verhitten en dan de paprika snel roerend zacht laten worden
- zet de vlam lager en voeg de knoflook toe
- na enkele minuten de tomaten, zout en peper naar smaak (1 theelepel ieder?) en de komijn erbij
- laat het geheel zonder deksel onder nu en dan roeren tegen aanbranden stoven, tot de massa na roeren bijna geen vloeistof meer af geeft. Proef op zout en peper en voeg eventueel wat tomatenpuree toe. Laat in dat geval de massa nog heel even verder verhitten
- vul de bodem, plaats in voorverwarmde oven (180 C) voor 30 tot 40 minuten of wanneer het deeg gaar is
- serveer warm, lauw of kamertemperatuur 

Harissa
Voor liefhebbers wordt in Algerije harissa op tafel gezet om over de frita te smeren. Deze is in oriëntaalse of Marokkaanse zaken vaak te koop. Indien niet verkrijgbaar maak je een goede imitatie als volgt:
Doe 1 koffiekop goede (is niet waterige) sambal oelek, een geperste teen knoflook, een halve geperste citroen en 1 theelepel komijnpoeder in de keukenmachine. Maal voor een minuut op hoge snelheid. Werk het resultaat met een houten lepel door een zeef. Deze harissa is enkele dagen in de koelkast zonder meer houdbaar of onder een laagje olijfolie te bewaren voor langere tijd.
(Wonen in Portugal)



>> Terra
Trechters/funnels (14) <<
Plaats een reactie

Eveline 01-09-2013 17:30
Ik heb je aan mijn borsten gekoesterd, heb Hema onder broeken en Hema worst voor je geregeld ( met korting want al ging je bij de Kerstman op de noordpool wonen, je bent en blijft een Hollander), en dan dit. Zelfs een blanke Zuid-Afrikaanse arts die Barrack Mandela zou heten is geen excuus voor dit hoogverraad!
Vraag aan de baas een Hema te mogen openen in Portugal dan is het probleem opgelost. Verder buig ik nederig het moede hoofd. Groet, Darius
hartelief 01-09-2013 13:46
Zijn ze nu helemaal verrückt dort? Om jouw Hollandse lekkernijen even ook te gaan verkaufen. Bovendien is speculoos geen speculaas maar een vies smeersel op je brood waar men speculaas in verarbeitet. Je moet ook wel weten wat je bij de Liddel haalt hoor, de broodbeleg is wel lekker und de Säpchen sind auch lecker und die Gemüse sind wel fris, aber de Aldi haßt de meest onaardige falsche Leute die daar achter de kassa sitzen, omdat men bezuinigt sind hier nog maar 2 personen om te spiegelen en om de kassa te bedienen. :(
Und brieß da ma auf los hoor, dat mag tegenwoordig :D Je ziet het ik praat ook nett ein bißchen über der Grenze :0 Ik was aan het zoeken of ik de vriend van je kende, maar zag geen naam, gecondoleerd.:0 liefs aus Holland :pray:
Kijk Knijntje, eindelijk iemand die het ook begrijpt. En er zijn al zo weinig mensen die mij begrijpen :-)
Daarom zal ik altijd van je blijven houden. Dank voor het medeleven. Groet Darius.
PQ 13-08-2013 07:58
Eerst even die naam: French. Even apart van wat je van je huisarts vindt... Dawn French is toch wel een dame die staat als een huis (letterlijk en figuurlijk).

En dan al die specialiteiten... Of eigenlijk: wat daarvoor door moet gaan. Als je nu bij "jouw" Lidl of Aldi eens tegen een (echte?) Schotse Haggis "aanloopt", neem die dan voor me mee ajb. In Nederland is er niet (goed) aan te komen, ook niet bij Lidl of Aldi en mocht dat dan via Portgal wel lukken? Graag!

:-D

P.
Als ik moet filosoferen over Dawn French of Haggis, dan liever de haggis, met een scheut whisky of Dram Buidheach (Drambuie). Laat het gemopper :-) nu maar aan mij over, want jouw probleem is gemakkelijker op te lossen. Kelly's in Wassenaar (en zijn winkel in Scheveningen; wel even vooraf checken) hebben normaliter haggis diepgevroren op voorraad, voor een hele redelijke prijs. Mag ook wel want de ingrediënten kosten niets. Dan kan je ook die lekkere mosterd kopen en wc-papier in aparte velletjes, zo glad dat je weer terug verlangt naar die op maat geknipte oude kranten van heel vroeger, in Brabant ;-) Groet van Darius.
P.S. Vergeet de neeps, de raapjes, dan niet te kopen. Die moet je wel beter op smaak brengen dan de Schotten dat doen.
Kofferdam6 10-08-2013 15:22
Hallo, ik heb erg moeten lachen. Moest drie maand geleden nog een koffer met 2 kilo hagelslag meenemen voor mijn kleinzoon in Manilla. Mijn opa en oma brachten 40 jaar geleden cocosbrood en sukerbrod mee uit Harlingen, voor mijn Friese moeder, naar ons dorp in Brabant. Nagelkaas kon je hier ook niet kopen. Wij namen zult mee als wij naar de familie daar gingen. Het sjouwen met etenswaren is denk ik zo oud als de wereld.Ik geniet van uw stukjes. Ga zo door. Henk v. Dam
Kofferdam? Heeft dat iets met baggeren te maken? In Harlingen? Leuk uw aanmoediging te lezen en dat u een "vaste klant" bent. Dank voor uw reactie. Darius.
Wouter 09-08-2013 20:22
Wellicht als pleister op den
wonde ..... een nieuwe exquise lekkernij uit NL: de èchte Indische spekkoek-likeur (onlangs Internationaal bekroond met het predikaat: fine and excellent). Uitgevonden en geproduceerd door mijn oudste zoon.
Het tweede feit: 'Speculoos' is een ontwerp van mijn jongste zoon, die tevens huisleverancier is van Aldi's culinaire reclame......
Ik heb hartelijk gelachen om je mopperpartij, die hopelijk nu wat is gezakt met bovenstaande wetenschap. :rolleyes:
Nu hoort meneer Liedel ongewild misschien toch mijn klachten ;-)
De humor ligt op straat. Zodra ik in Nederland ben ga ik die likeur proeven. Met koffie of over ijs moet dat apart zijn. Ik heb gezien dat er een site is. Groet en dank voor je reactie. Darius.
 
1-5 van de 5