Kookboekpraatjes vullen gaatjes!
                                                     

 

 

Deze slimme trechter is 22 cm hoog, de bovenkant heeft een doorsnede van 12 cm. Het grijze deel is vertind blik met een hard uiteinde van koper. Dit is een banketbakkerstrechter, die in een mechanische vorm hier en daar nog in gebruik is. Zoals zoveel keukenartikelen werden deze trechters in Duitsland gemaakt en veel geëxporteerd. Deze trechters werden al ver voor 1900 gebruikt. Door een pollepel of lang stokje binnen op het gaatje te houden, vastgeklemd onder de duim van de hand, die de trechter in greep heeft, kan deze met beslag worden gevuld. Door de trechter vervolgens horizontaal over een bakblik of poffertjespan te bewegen en met de andere hand heel even en herhaaldelijk het stokje op te lichten kunnen uitgemeten hoeveelheden beslag snel op hun plaats worden “gelekt” voor het afbakken. Een poffertjesbakker hoeft dan bv. niet meer met een vork de poffertjes los te schrapen.
De moderne mechanische versie heeft een hefpin met veer, die door de duim kan worden bediend, alles van RVS. >> De Spookpoeper
Plaats een reactie

Rae 09-07-2015 13:21
Darius, I love you and I love your stories but please... ain't got no time for funnel stories. :-(
Halloooo, we leven in een democratie. Dus dat mag. Er zijn verzamelaars die op mijn site kijken en het machtig interessant vinden. Dus we gaan zo lekker door. Dank voor je opinie Wijna Downundaa. Darius.
 
1-1 van de 1